Yayınlarımızdan haberdar olmak için bizi takip edin Takip Et 👉 Bize Yazın!

Bilgisayarınızdaki Disk SSD mi HDD mi Nasıl Anlarsınız?

Bilgisayarınızdaki Disk SSD mi HDD mi Nasıl Anlarsınız?
Günümüzde bilgisayar kullanıcıları, depolama cihazlarını seçerken karşılarına iki ana tür çıkar: HDD (Hard Disk Drive) ve SSD (Solid State Drive). Her iki teknoloji de farklı avantajlara sahiptir ve kullanıcılar ihtiyaçlarına göre tercih yapabilirler. Ancak, bilgisayarınızın hangi tür depolama birimini kullandığını bilmek önemlidir.

Bu makalemizde sizler için bilgisayarınızdaki diskin HDD mi yoksa SSD mi olduğunu herhangi bir program kullanmadan nasıl anlayabileceğinizi anlatmaya çalışacağız.

HDD ve SSD Nedir?


HDD (Hard Disk Drive): HDD’ler manyetik disklerden oluşur ve verileri okumak ve yazmak için dönen diskleri kullanır. Daha fazla depolama alanı sunabilirler, ancak daha yavaş hızlara sahiptirler.

SSD (Solid State Drive): SSD’ler NAND bellek yongalarını kullanarak veri depolar. Çok daha hızlıdırlar, sessiz çalışırlar ve daha az enerji tüketirler, ancak genellikle HDD’lere göre daha az depolama alanına sahiptirler.

Disk Türünü Kontrol Etme Yöntemleri


1. Yöntem


Öncelikle Masaüstünde Bu Bilgisayar simgesine çift tıklayın ve ardından C: sürücünüze sağ tıklayıp “Özellikler” menüsüne girin.

Daha sonra,  açılan penceredeki Araçlar sekmesinden En İyi Duruma Getir butonuna tıklayın. Bu adımın kısa yolu Windows arama çubuğuna “dfrgui” yazdığınızda karşınıza gelen “Sürücüleri Birleştir ve İyileştir” uygulamasını açmaktır. Aynı komutu Win + R tuşlarına birlikte bastığınızda karşınıza gelen “Çalıştır” ekranına yazarak ta kullanabilirsiniz.


…


Karşınıza gelen pencerede C: sürücünüzün karşısında “Sabit Disk Sürücüsü” yazıyorsa HDD, “Katı Hal Sürücüsü” yazıyorsa diskiniz SSD dir.


…

2. Yöntem


Diskinizin HDD mi yoksa SSD mi olduğunu anlamanın bir diğer yolu ise Görev Yöneticisi ekranıdır.

Öncelikle Görev Yöneticisi ekranını açın. Görev Yöneticisi ekranına Ctrl + Alt + Del tuşlarına birlikte basarak ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol ise Windows arama çubuğuna Görev Yöneticisi yazıp aratmaktır.

Daha sonra karşınıza gelen pencereden "Performans" sekmesine tıklayın.

Son olarak, Performans sekmesi ekranının sol tarafındaki listeden disk özelliklerinizi öğrenebilirsiniz.


…


Benzer Konular:

3. Yöntem


İlk olarak öncelikle Windows arama çubuğuna "Powershell" yazıp açıyoruz.

Daha sonra, Açılan ekrana "Get-PhysicalDisk" yazıp Enter tuşuna basıyoruz.

Bu komut size diskinizin markası, kapasitesi ve türü hakkında bilgiler verecektir. Media Type başlığı altında diskinizin HDD mi SSD mi olduğunu görebilirsiniz.


…


Powershell ekranına ulaşamazsanız Windows arama çubuğuna cmd yazınız. Açılan komut penceresine powershell yazıp enter tuşuna basınız. Bu işlemden sonrasını 2. adım ile aynı yapabilirsiniz.

4. Yöntem


Önce bilgisayarınızın arama çubuğuna "cmd" yazın ve çıkan sonuca tıklayın.

Daha sonra aşağıda ki komutu kopyalayarak komut istemine yapıştırın.

     wmic diskdrive get mediatype
  



Sonuç olarak, “Fixed hard disk media” ifadesi SSD’yi ve “Removable media other than floppy” ifadesi HDD’yi temsil eder.


…

Sonuç


Sonuç olarak bilgisayarınızdaki depolama biriminin türünü belirlemenin birkaç yolu vardır. Eğer bilgisayarınızda HDD kullanılıyorsa dikkatli dinlenildiğinde genellikle dönen bir disk sesi duyabilirsiniz. Bunun sebebi HDD’lerin bir motora ve mekanik parçalara sahip olmasıdır. SSD’ler ise sessiz çalışır ve daha hızlı veri transferi sağlar.

Yine de, yukarıdaki yöntemleri kullanarak bilgisayarınızdaki depolama birimlerinin türünü kesin olarak öğrenebilirsiniz. Unutmayın ki, her iki depolama türü de farklı avantajlara sahiptir. HDD’ler genellikle daha büyük depolama kapasitesine sahipken, SSD’ler daha hızlı performans sunar. İhtiyaçlarınıza uygun olanı seçmek, bilgisayarınızdan maksimum verim almanıza yardımcı olacaktır.

Copyright:


Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵

Lütfen Makalemizi Değerlendirin

Yazar

Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
Yorum Gönder
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
A+
A-