Windows 10'da, Microsoft Defender Güvenlik Duvarı kullanıyorsanız, çeşitli nedenlerle ayarları varsayılan kurallara sıfırlamanız gerekebileceği zaman gelecektir ve bu kılavuz, Windows Güvenliği'ni kullanarak bu görevi tamamlamanın dört yolunu içerir. Bunlar; Denetim Masası, PowerShell ve Komut İstemi'dir.
Windows 10'daki yerleşik güvenlik duvarı, bilgisayarınızı yetkisiz erişime karşı korumak için gelen veya giden trafiğe izin vermek veya reddetmek için önceden tanımlanmış bir gelen ve giden kurallar kümesi içerir. Ancak, her zaman özel kurallar oluşturabilirsiniz ve belirli uygulamalar, hizmetlerin beklendiği gibi çalışmasına izin vermek için ek kurallar da oluşturabilir ve zamanla bu kurallar oluşabilir ve birçok soruna neden olabilir.
Güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlama özelliği, uygulamalarla veya ağ dosya paylaşımını ayarlarken bağlantı sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir. Veya artık gerekmeyen bir grup kuralı temizlemek istiyorsunuz veya bazı kuralları yapılandırmayı kaçırdınız ve hangisinin soruna neden olduğundan emin değilsiniz.
UYARI: Aşağıdaki adımlar, güvenlik duvarına eklediğiniz tüm ayarları kaldıracaktır. Daha sonra geri yüklemek istediğiniz belirli kurallarınız varsa , güvenlik duvarı ayarlarını dışa aktarmak için bu talimatları kullanabilirsiniz. Bu talimatları , Windows 10'daki tüm güvenlik duvarı ayarlarını yedeklemek ve geri yüklemek için de kullanabilirsiniz.
Windows 10'da güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlayın
Microsoft Defender Güvenlik Duvarı ayarlarını sıfırlamak için aşağıda ki adımları kullanın:
Öncelikle Başlat'a tıklayın.
Daha sonra Windows Güvenliği'ni arayın ve uygulamayı açmak için en üstteki sonuca tıklayın.
Güvenlik duvarı ve ağ koruması seçeneğine tıklayın.
Güvenlik duvarını varsayılana geri yükle seçeneğine tıklayın.
Varsayılanı geri yükle düğmesini tıklayın.
Karşımıza çıkan uyarıya Evet düğmesine tıklayarak işlemi tamamlayın.
NOT: Bu sayfaya Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Windows Defender Güvenlik Duvarı'ndan ve sol gezinme bölmesinden Varsayılanı geri yükle seçeneğine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.
Adımları tamamladığınızda, Microsoft Defender Güvenlik Duvarı ayarları silinecek ve varsayılan ayarlar geri yüklenecektir. Güvenlik duvarı ayarlarına bağlı uygulamalarınız varsa, bunları yeniden yapılandırmanız gerekir.
Gelişmiş Güvenlik'i kullanarak güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlayın
Öncelikle Başlat'a tıklayın.
Daha sonra Gelişmiş Güvenlik Özellikli Windows Defender Güvenlik Duvarı'nı arayın ve konsolu açmak için en üstteki sonuca tıklayın.
“Yerel Bilgisayarda Gelişmiş Güvenlik Özellikli Windows Defender Güvenlik Duvarı” öğesinin üzerine gelerek “Varsayılan İlkeyi Geri Yükle” seçeneğini seçin.
Karşımıza çıkan uyarıya Evet düğmesine tıklayarak işlemi tamamlayın.
Adımları tamamladıktan sonra, varsayılan ayarlar özel güvenlik duvarı yapılandırmalarının üzerine yazılacaktır.
PowerShell kullanarak güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlayın
PowerShell komutunu kullanarak Microsoft Defender Güvenlik Duvarı'nı sıfırlamak için aşağıda ki adımları kullanın:
Öncelikle Başlat'a tıklayın.
PowerShell'i arayın , en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
Güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlamak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
(New-Object -ComObject HNetCfg.FwPolicy2).RestoreLocalFirewallDefaults()
Adımları tamamladığınızda, PowerShell komutu, Windows 10'un yüklenmesinden bu yana güvenlik duvarında yaptığınız tüm değişiklikleri kaldıracaktır.
Komut İstemi'ni kullanarak güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlayın
Windows 10'da Komut İstemi ile varsayılan güvenlik duvarı ayarlarını geri yüklemek için aşağıda ki adımları kullanın:
Öncelikle Başlat'a tıklayın.
Komut İstemi'ni arayın, en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
Güvenlik duvarı ayarlarını sıfırlamak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
netsh advfirewall reset
Adımları tamamladıktan sonra komut, mevcut Windows 10 güvenlik duvarı ayarlarını siler ve orijinal ayarlar cihaza geri yüklenir.
Sonuç
Bu makalemizde Windows 10'da Güvenlik Duvarı ayarları nasıl sıfırlanır, onu anlatmaya çalıştık sizlere, umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur. Bizi takip etmeyi unutmayı lütfen.😉
Lütfen Makalemizi Değerlendirin