Yayınlarımızdan haberdar olmak için bizi takip edin Takip Et 👉 Bize Yazın!

Bilgisayarınızda TPM 2.0 Güvenliğinin Olup Olmadığını Kontrol Etme

Bilgisayarınızda TPM 2.0 Güvenliğinin Olup Olmadığını Kontrol Etme
Microsoft'un geçtiğimiz günlerde tanıttığı Windows 11 işletim sistemi için yayınlanan sistem gereksinimleri herkesi şaşırtmışı. Sadece 2-3 yıl içerisinde satışa sunulan donanımlara destek veren bu işletim sistemi TPM 2.0 gereksinimi talep ediyordu. TPM 2.0 nedir bilmeyenleriniz için hızlıca bir özet geçelim.

TPM 2.0 Nedir?


Trusted Platform Module, bir Bilgisayar veya dizüstü bilgisayarda sürücüleri şifrelemek/şifrelerini çözmek için güvenlik anahtarlarını depolamak üzere tasarlanmış bir donanım parçasıdır. TPM’nin iki sürümü vardır. TPM 2.0, UEFI sistemlerinde bulunur. TPM 1.2 ise BIOS sistemlerinde bulunur. Ayrıca iki büyük CPU üreticisi için farklı şekilde adlandırılırlar. Intel buna PTT (Platform Güven Teknolojisi) ve AMD buna fTPM (Firmware TPM) adını veriyor.

Windows 11’in talep ettiği TPM 2.0 çipi son 2-3 yıl içerisinde satılan anakart modellerinde yer alıyor. Ancak bu çipe diğer anakart modelleri de destek vermesine rağmen maalesef ki tümleşik olarak gelmiyor. Kullanıcı dilerse bunu 20 dolar gibi bir ücret ödeyerek satın alıp anakartına ekleyebiliyor.

Microsoft’un kendi cihazları bile açıklanan sistem gereksinimlerine göre Windows 11’i tam anlamıyla desteklemiyor. Muhtemelen Microsoft cephesinde bu sistem gereksinimleri için bir aksiyon alınacaktır. Yoksa yeni işletim sisteminin kullanım oranı çok düşük olacak. Bilgisayar’nızda TPM 2.0’ın olup olmadığını merak ediyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek bunu şimdiden kontrol edebilirsiniz.

Bilgisayarınızda TPM 2.0 Olup Olmadığı Nasıl Kontrol Edilir?


Öncelikle başlat görev çubuğu arama alanına “tpm.msc” yazın veya Windows+R tuşlarına birlikte basarak çalıştır penceresini açarak yine “tpm.msc” yazarak enter tuşuna basın.


Bilgisayarınızda TPM 2.0 Güvenliğinin Olup Olmadığını Kontrol Etme


Bulunmadığını söyleyen bir hata alırsanız, bilgisayarınızda TPM yok veya BIOS/UEFI’de TPM etkinleştirilmemiş demektir.

Veya Başlat menüsüne tıklayın ve Ayarlar'ı açın. Daha sonra Güncelleştirme ve Güvenlik'e tıklayın. Ardından Windows Güvenliği'ne tıklayın.

Windows Güvenliği'ne tıkladıktan sonra sağ tarafta ki bölümde Cihaz Güvenliği öğesini seçin.

Bilgisayarınızda TPM 2.0 Güvenliğinin Olup Olmadığını Kontrol Etme




Şimdi karşınıza gelen Güvenlik İşlemcisi bölümünde Güvenlik İşlemcisi ayrıntıları'na tıklayın.

Bilgisayarınızda TPM 2.0 Güvenliğinin Olup Olmadığını Kontrol Etme

Özellikler bölümünde Belirtim sürümü alanı TPM sürüm numaranız görünecektir.

Bilgisayar’ınız için bir TPM satın almadan önce, bilgisayarınızın ana kartının bir eklenti TPM kartı için bir başlık taşıması gerektiğini unutmayın. Tüm anakartlar (modern anakartlar bile) bir eklenti TPM kartı eklemek için bir başlık sunmaz. Bu nedenle, bilgisayarınızın ana kartının bir eklenti TPM kartı için bir provizyona sahip olduğundan emin olmak için üreticiyle web sitesinden veya iletişim kurabilirsiniz. 

Bütün işlemler bu kadar umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur. Yayınlarımızı beğeniyorsanız eğer bizi takip etmeyi unutmayın lütfen.😉

Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵

Lütfen Makalemizi Değerlendirin

Yazar

Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
Yorum Gönder
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
A+
A-